Dr. L. Sasha Gora

Projektleiterin Nachwuchsforschungsgruppe „Off the Menu: Appetites, Culture, and Environment“
Globale Umweltgeschichte und Environmental Humanities
Telefon: +49 821 598 - 4778
E-Mail:
Raum: 9015 (BCM)
Adresse: Alter Postweg 101 (Büro Center Messe), 86159 Augsburg
Keynotes Publikationen "Off the Menu" Research Group                       

Akademische Laufbahn

 
  • Seit 05/2023: Projektleiterin der ENB-Nachwuchsforschungsgruppe „Off the Menu: Appetites, Culture, and Environment“ an der Universität Augsburg, Deutschland
  • 2022-2023: KWI International Fellow am Kulturwissenschaftlichen Institut Essen, Deutschland

  • 2022: Politics of Food Resident, Delfina Foundation, London, England

  • 2021-2022: Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Rachel Carson Center, Ludwig-Maximilians-Universität München, Deutschland

  • 2021-2022: Postdoktorandin am Center for Humanities and Social Change, Ca’ Foscari University of Venice, Italien

  • 2020: Promotion am Amerika-Institut, Ludwig-Maximilians-Universität München (summa cum laude), Deutschland

  • 2019: Gastwissenschaftlerin, University of California Berkeley, Vereinigte Staaten

  • 2016-2020: Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Amerika-Institut, Ludwig-Maximilians-Universität München, Deutschland

  • 2012: Studium des Masterstudiengangs Museumsstudien, University of Gothenburg, Schweden

  • 2010: Studium der Kunstgeschichte und International Development Studies, McGill University, Montreal, Kanada

Internationale Vorträge und Keynotes

Keynote „Making Fish: Recipes and the Construction of Culinary Geography”

Im Rahmen der NO-CITY Summer School „Toward a Food Atlas“ an der Università Iuav di Venezia hat L. Sasha Gora den Keynote Vortrag „Making Fish: Recipes and the Construction of Culinary Geography” gehalten.

Kuratiert von Marta De Marchi beschäftigt sich „Toward a Food Atlas“ mit dem Lebensmittelsystem der Lagune von Venedig, um ein mögliches Modell für einen Lebensmittelatlas für diesen spezifischen territorialen Kontext zu identifizieren. Die Sommerschule findet in Zusammenarbeit mit dem europäischen interuniversitären Netzwerk NO-CITY statt, das die sozio-ökologischen Auswirkungen der Urbanisierung erforscht. Die Keynote von L. Sasha Gora stellt die Frage: Wie kann ein Rezept auch eine Landkarte sein? Wie verbindet ein Rezept über die Liste der Zutaten und Anweisungen Pflanzen und Tiere und kartiert so die Geographie der Küche, die es repräsentiert? Sie erörtert, wie Rezepte die Eigenheiten eines Ortes repräsentieren, konstruieren oder sogar in Frage stellen und negieren können.

 

Sasha Gora at University of Venice
Sasha Gora at University of Venice © Universität Augsburg

Publikationen

2025 | 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2017 | 2016

2025

Gora, L. Sasha: 'The bitter taste of extinction': writing the environmental crisis through food
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2024

Gora, L. Sasha: The last course
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2023

Gora, L. Sasha: A window, a mountain, a scape [Editorial]
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Acosta, Raúl/Adedeji, Joseph Adeniran/Barua, Maan/Gandy, Matthew/Gora, L. Sasha/Schlichting, Kara Murphy: Thinking with urban natures
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2022

Gora, L. Sasha: 'Sad ol' mush': the poetics and politics of porridge in residential schools in Canada
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Gora, L. Sasha: Baccalà in Venice, cod in the world
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Gora, L. Sasha: Life, death, and dinner among the molluscs: human appetites and sustainable aquaculture
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Gora, L. Sasha: Today's special: reading menus as cultural texts
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2021

Gora, L. Sasha: Buddies, lovers, and detours: America and its road movies
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Gora, L. Sasha: On ice: life and lunch at Mercato di Rialto
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2020

Gora, L. Sasha: Brotzeit: dispatch from Munich
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Gora, L. Sasha: From meat to metaphor: beavers and conflicting imaginations of the edible
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Gora, L. Sasha: Muckamuck: restaurants, labour, and the power of representation
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2017

Gora, L. Sasha: Beaver as offal: the presence and absence of beaver in Canadian cuisine
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Gora, L. Sasha: Eating the north: an analysis of the cookbook "NOMA: time & place in Nordic cuisine"
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2016

Gora, L. Sasha: Breaking bread: the clashing cults of sourdough and gluten-free
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